István Lévai získal pre Slovensko bronz v zápasení

24.03.2013 Celý región

Tbilisi 23. marca (TASR) - Slovenský reprezentant v grécko-rímskom zápasení István Lévai získal na ME v gruzínskom Tbilisi bronzovú medailu v kategórii do 60 kg. Obhajca titulu európskeho šampióna z Belehradu sa k cennému kovu dostal spanilou jazdou v repasáži.

István Lévai síce v prvom kole prehral s ruským reprezentantom Ivanom Kuľakovom 0:3 na technické body, ale dostal šancu bojovať o medailu v repasáži a šancu z rúk nepustil. Dvadsaťdvaročný zápasník postupne zdolal Arménca Aleksana Mikajeljana 5:0, domáceho Gruzínca Revaza Lašchiho 3:0 a v rozhodujúcom dueli o bronz aj Ukrajinca Lenura Temirova 3:1. Titul získal Bulhar Ivo Angelov po finálovom triumfe nad Kuľakovom.

"Istvánovo vystúpenie hodnotím výborne, považujem to za veľký úspech. Vlani bol majster Európy a je pravda, že neobhájil titul, ale aj táto medaila sa počíta," hodnotil vystúpenie I. Lévaia reprezentačný tréner Karol Lengyel. "Ten prvý súboj s Rusom nám, žiaľ, trochu nevyšiel. Možno keby to išlo v inom poradí bolo by to lepšie, ale nemôžeme si vyberať. Ruský reprezentant však išiel až do finále, potiahol ho do repasáže a potom už István o dve triedy zdolal každého a boli to silní borci. Moje ďalšie želanie je, nech zostane zápasenie na olympiáde, lebo tam chcem počuť hrať slovenskú hymnu."

V grécko-rímskej kategórii do 120 kg mal ďalší slovenský zástupca Dávid Lengyel v 1. kole voľný žreb a v osemfinále zdolal Poliaka Kamila Blonského 3:0. Jeho účinkovanie na šampionáte sa skončilo vo štvrťfinále, v ktorom nestačil na Gruzínca Gurama Pherselidzeho (0:3).

ME - grécko-rímske zápasenie:


do 55 kg: 1. Elbek Tašdžijev (Biel.), 2. Elchin Alijev (Azerb.), 3. Fatih Ücüncü (Tur.) a Bekchan Mankijev (Rus.)

do 60 kg: 1. Ivo Angelov (Bul.), 2. Ivan Kuľakov (Rus.), 3. ISTVÁN LÉVAI (SR) a Kamran Mammadov (Azerb.)

do 96 kg: 1. Artur Alexanjan (Arm.), 2. Vladislav Metodiev (Bulh.), 3. Melonin Noumonvi (Fr.) a Cenk Ildem (Tur.)

do 120 kg: 1. Riza Kayaalp (Tur.), 2. Jevgenij Orlov (Ukr.), 3. Vatčik Jeggiasarjan (Arm.) a Guram Peršelidze (Gruz.)
 

Vyberte región